Gå til indhold

Shop vores bundle til en absurt nedsat pris! - Spar 42% Klik her

Søvnbehov hos børn

Der er ingen tvivl om, at børn, og især de helt små, har brug for at sove rigtig mange timer hver eneste dag. Derfor er det også vigtigt, at du har de bedste forhold og de mest optimale rammer for, at dit barn kan sove de mange timer, det har brug for.

Herunder hjælper vi dig med at gøre dig lidt klogere på, hvor mange timer børn har brug for at sove, og hvordan du selv kan blive klogere på børns søvnbehov. Det er ikke fordi, at det behøver at være svært at sætte sig ind i. Især ikke nu om dage, hvor du kan finde rigtig meget information om det på nettet.

Og så er det jo vigtigt at huske på, at det ikke kun er de små, der har brug for søvn. Det har vi voksne også, så du skal også huske at tage vare på dig selv, også i en stresset hverdag.

Baby sover uroligt

Der er nok en lang række forældre, der har erfaring med, at baby sover uroligt. Og her kan det være svært at finde ud af, hvad man skal gøre for at løse lige netop det problem. Du kan finde mange tips og råd til, hvad du kan prøve at gøre, hvis din baby sover uroligt, og så er det jo bare med at prøve fra en ende af. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der kan være underliggende årsager til en urolig søvn, og er du bekymret for dette, kan det eks. være en god idé at tage en snak med egen læge eller sundhedsplejersken.

Du kan være heldig, at det bare er en lille ting, der skal laves om, før din baby igen kan sove trygt og roligt. Det er dog vigtigt at søge hjælp, hvis det er noget, der står på over længere tid. Det er altid en god idé at tage en snak med fagkyndige i sådan en situation, så du kan få råd fra professionelle, som har mange års erfaring med babyer, i stedet for at lytte til tilfældige råd, som du eks. finder på Facebook, eller hvor mange forældre ellers søger hen nu om dage.

Sundhedsplejersken kan hjælpe dig med svar

Det er altid en rigtig god idé at bruge din sundhedsplejerske, hvis der er noget, du er i tvivl om ved din baby. En sundhedsplejerske er jo til for at hjælpe dig og din baby så godt som muligt, og derfor er det også en rigtig god idé at stille dine spørgsmål til din personlige sundhedsplejerske, så du kan få svar på det, du evt. måtte være i tvivl om - især når du er førstegangsforælder, eller hvis din baby eks. har løbende udfordringer med bl.a. søvnen.

I løbet af det første år af barnets levetid vil der være mulighed for flere besøg af sundhedsplejersken, hvor du har rig mulighed for at stille alle de spørgsmål, du har behov for at få svar på. Her er der også mulighed for eks. at kigge på et eventuelt uroligt søvnmønster, hvis dit barn har et sådan. Sundhedsplejersken kommer hjem til dig for at sikre sig, at dit barn har det godt, og at du har alle de redskaber, du skal bruge til at kunne give dit barn det, det har brug for.

Ikke alle børn sover ens

Det er jo også vigtigt at huske på, at det ikke er alle børn, der sover ens. Hvis dit første barn har sovet dårligt, da det var lille, er det jo ikke sikkert, at dit næste barn gør det samme. Så du skal ikke være bange for, at dit barn nummer to eks. sover dårligt som spæd, bare fordi dit første barn måske gjorde det. Derfor er det heller ikke alle råd og mønstre, som du kan læse dig til online, som måske passer til dit barn. Derfor er det også så meget mere desto vigtigere at tage kontakt til professionelle som eks. jeres sundhedsplejerske, hvis der er problemer med søvnen.

Alle børn kan have brug for noget forskelligt for at kunne sove på den bedst mulige måde. Derfor er det også vigtigt at arbejde med dit barn for at finde ud af, hvordan det sover bedst. Nogle børn sover bedst på den ene måde, mens andre sover bedst på en anden måde. Derfor kan det også tage lidt tid at finde ud af, hvordan dit barn har det bedst med at sove, og hvordan du skaber de mest optimale rammer for lige netop dit barn, når det er tid til at lukke øjnene.

Gå efter at ramme et stabilt søvnmønster

Når du har et lille barn, kan det være en rigtig god idé at gå efter et at skabe et stabilt søvnmønster, da det på denne måde bliver nemmest for dit barn at falde i søvn. Du kender det nok også for dig selv, at det er nemmest at sove, hvis du går i seng og står op på faste tidspunkter. Skifter du rundt i sengetider, og hvornår du står op, er det svært at regne med, at du bare kan falde i søvn uden problemer.

Derfor er det en rigtig god idé at skabe en fast ramme for søvn for dit barn, så der ikke er nogen tvivl om, hvornår det er tid til at sove. Dermed ikke sagt, at du er garanteret, at dit barn altid falder i søvn, når du gerne vil have det. Der kan være mange dage eller nætter, hvor søvnen bliver ujævn, udskudt eller bare er udeblivende. Men du kan i hvert fald gøre dit for, at dit barn kommer til at sove så stabilt som muligt, og så må du jo tage de små udfordringer, der kan være med barnets søvn, hen af vejen, hvis de skulle opstå.

Husk også selv at få sovet

Når du har et lille barn, kan det være en udfordring at få det til at sove, når du gerne vil have det. Så skal det ammes, skiftes eller bare bruge tiden på at hyle i stedet for at sove. Og det kan meget let gå ud over forældrenes søvn. Derfor er det altså også meget vigtigt at huske selv at få sovet. Det kan nogle gange betyde, at I bliver nødt til at sove på skift, men hellere det end at I begge render rundt med et kæmpe underskud på søvnkontoen.

Hvis du har mulighed for det, kan det eks. være en rigtig god idé at sove, når barnet også sover. På den måde er du klar og vågen, når barnet er det. Det er ikke altid lige nemt at få det timet på denne måde, men en lille ny har brug for op imod 18 timers søvn i døgnet, så der burde være gode muligheder for, at du også selv kan få et par timers søvn i den tid, hvor dit barn også sover. Og husk at du og din partner har brug for så meget søvn, som I nu engang kan få. Det er her, det er vigtigt at fungere som et team, så I kan have så meget overskud til jeres barn som muligt.

Kravet til mængden af nattesøvn daler i takt med alderen

I starten vil du opdage, at dit barn har brug for rigtig mange timers søvn. I den første måned kan det være helt op til 18 timer i døgnet, fordelt på en lang række lure, både om dagen og om natten.

Jo ældre dit barn bliver, desto færre timer har det også brug for at sove, og når det kommer til 3-4 års alderen er det som udgangspunkt ved at være slut med middagsluren. Så begynder det bare at blive til en lang og god nattesøvn, hvilket mange forældre jo ser frem til at kunne nyde.

Søvn er vigtig - også for de større børn

Der er ingen tvivl om, at søvn er vigtig for de helt små, hvilket jo bl.a. kan ses på kravet om 16-18 timers søvn i døgnet de mange første uger. Men det er altså ikke kun vigtigt for de små børn at sove. Også større børn har brug for mange timers søvn, hvis de skal have de mest optimale rammer for udvikling, restituering og overskud.

Du kan finde søvnskemaer for børns søvnbehov fra 0 og helt op til 18 år. Selvom teenagere let kan bruge mange vågne nætter på at feste eller spille computer, er det altså bedst at få en god nats søvn.

En slyngevugge gør det nemmere for barnet at falde i søvn

Har du udfordringer med at få dit barn til at sove, kan du jo overveje at prøve at købe en slyngevugge til hjemmet. Med sådan en kan det måske blive nemmere for dig at få dit barn til at falde i søvn.

Her kan du med fordel bl.a. vælge at købe en slyngevugge med motor, så du slipper for selv at skulle vugge dit barn i søvn. Det klarer motoren, og du kan derfor nyde at få tid til at klare andre opgaver i hjemmet eller selv at få et par timer på øjet, mens motoren vugger dit barn i søvn.

Related Posts

Baby sover ikke
November 29, 2022
Baby sover ikke

Sover din baby ikke, kan det være til stor gene for dig og din partner. Det kan være svært...

Læs mere
Min baby sover uroligt
November 29, 2022
Min baby sover uroligt

Det kan virke magtesløst, når baby sover uroligt. Det kan være svært at overskue som nybagte forældre, og det...

Læs mere
Drawer Title
Lignende produkter